Rotvekster

Vi produserer rotvekstene våre selv, både det vi sår rett ut på jordet, og det vi dyrker frem småplanter av i veksthus for senere utplanting. Gulrota sår vi så tidlig vi kan rett ut på jordet, og dekker med fiberduk for å beskytte mot nattefrost, men også mot tidlige insektsangrep. Selleriroten planter vi ut på senger dekt med plast, for å beskytte mot ugress. 

Salgssesong: Det første av rotvekstene er salgsklart i siste halvdel av juni, og kålrota er gjerne først. Deretter venter vi på gulrota helt frem til ca. 1. august, men da fylles også gårdsbutikken vår opp med det meste av godsaker. Rødbetene er derimot mer en høstgrønnsak, og er ikke salgsklar før i september. 

Oppbevaring: Felles for alle rotgrønnsaker er at de inneholder mye vann, og derfor trenger å oppbevares både kaldt og fuktig for å bevare kvaliteten. Dette oppnås best ved å pakke grønnsakene i plast / tett oppbevaringsboks og ha dem i kjøleskapet / kjølerommet.

Sortiment

Gulrot

Gulrotens friske farge kommer av betakaroten som blir til vitamin A i kroppen vår. Gulrot inneholder også masse fiber, jern og andre vitaminer.

Bruksområde – Spises rå, rives i råkostsalat, kokes og brukes som tilbehør til middagen, brukes i supper og stuinger og kan også wokes. Ikke minst er den god i rotmos!

Salgssesong – Ca. 1. august til 31. oktober. Kan vinterlagres uvasket.

Kålrot

Kålrot er veldig rik på C-vitaminer og kalles derfor for Nordens appelsin. Den har en mild og fin kålsmak.

Bruksområde – En allsidig grønnsak som kan kokes i supper, strimles rå til råkost eller salat, skjæres i staver til dip, brukes til stapper eller bare kokes i skiver som tilbehør til middagen.

Salgssesong – Ca. 20. juni til 31. oktober. Kan vinterlagres uvasket.

Rødbete

Rund, rødfiolett bete som er rik på fosfor, kalsium og jern.

Bruksområde – Rødbeter kokes med skall for at saften ikke skal renne ut, og kan deretter skrelles og brukes som varm grønnasak, eller kald i salater. Brukes ofte til sylting, og gir en fantastisk råkost når den rives rå sammen med gulrot. Rødbeter kan også bakes i ovn.

Salgssesong – Ca. 1. september til 31. oktober. Kan vinterlagres uvasket.

Sellerirot

Grønnsak fra Middelhavsområde med en aromatisk lukt og en litt skarp, søtlig smak.

Bruksområde – Skrelles før bruk, og er mest kjent som suppegrønnsak hvor både roten og gresset kan brukes. Skjært i terninger er den fantastisk stekt sammen med terninger av gulrot, og den egner seg svært godt i rotmos!

Salgssesong – Ca. 1. august til 31. oktober. Lagrer godt noen måneder.

Persillerot

Hvit rot med lysebrune striper. Er litt mindre enn pastinakk, men svært lik. Smaken på roten minner om sellerirot, mens gresset er sterkere enn bladpersille.

Bruksområde – skrelles før den brukes i supper eller gryter, smørdampes eller stekes som tilbehør.Revet er persilleroten god i råkost, salater og i wok. I supper og gryter kan også gresset brukes.

Salgssesong – Ca. 1. august til 31. oktober.

Pastinakk

Ser ut som en hvit gulrot, med en mild og lett søtlig smak. Den har gjennom tidene vært den viktigste stivelseskilden i kostholdet vårt, men så ble den glemt. Nå har vi imidlertid igjen fått opp øynene for denne rota!

Bruksområdet – brukes av engelskmenn slik vi bruker poteten; til det meste! Pastinakken skrelles før bruk, og rives til råkost, kokes til suppe, stekes eller glaseres som tilbehør til kjøtt, gratineres i oven eller brukes i stuinger.

Salgssesong – Ca. 1. august til 31. oktober.

Nepe

Rund rotfrukt med hvitt fruktkjøtt og en søt og nøtteaktig smak. Finnes i flere varianter og fasonger, men våre neper er runde og hvite med lilla stilkfeste. De er de beste!

Bruksområde – spises rå i salater, rives til råkost, kokes og serveres med smør, stues, gratineres eller glaseres. Smaker godt sammen med krydder som f.eks. gressløk og persille.

Salgssesong – Ca. 20. juli til 1. oktober.