Antall porsjoner: 2
Ingredienser:
Kjøttsaus
- 2-4 ½ kg kjøttdeig
- Ca. 10 tomater
- 3 ss tomatpuré
- Litt tomatketchup
- 2 hvitløksbåter fra
- Engebretsen
- 1 løk
- 1 chili
- Fersk oregano
- Fersk basilikum
- 1 kjøttbuljong terning
- Salt og pepper
Vegetarsaus
For en vegetarsaus kan kjøttdeigen byttes ut med gulrot og squash i skiver.
Ostesaus
- 3 ss smør (Bremykt)
- 3 ss hvetemel
- 5 dl melk
- 5 ss revet gulost
- Litt revet muskat
- Salt og pepper
Øvrig
- Lasagneplater (gjerne fullkorn)
- ½ kg revet ost
- Salat og brød til servering
Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 200 grader. Hakk tomatene i biter og finhakk chili løk og hvitløk. Løk og hvitløk brunes i pannen. Brun så kjøttdeigen og bland i løk, hvitløk, tomat og chili. Rør inn tomatpuré og litt tomatketchup og smuldre i buljongterningen. Finhakk litt oregano som blandes i. Smak til med salt og pepper. La det surre til væsken er passe redusert. Finhakk litt fersk basilikum som blandes i til slutt.
Lag ostesausen samtidig eller mens sausen surrer. Smøret smeltes i en kasserolle, når det bobler blandes melet i. Rør godt og la det surre litt så melsmaken blir borte. Bland så i melken og la det koke opp under omrøring. Rør inn osten og smak til med muskat, salt og pepper. La det småkoke til passe tykkelse.
Smør en ildfast form. Legg lasagneplater i bunnen og ha deretter over kjøttsaus/vegetarsaus som toppes med ostesaus. Gjenta til ønsket tykkelse på lasagnen. Stekes på 200 grader i ca 20-30 minutter, til lasagneplatene er litt myke. Strø over osten og stek i ca 10 minutter til.
Serveres med ferskt brød/hvitløksbaguetter og med en frisk salat til. For en ekstra vri på tomatsausen er det godt å blande i litt rødvin sammen med tomatene. Kan også brukes som bolognese til pasta og pizza.