Østlandets frodige matfat

Kålvekster

Vi produserer kålvekstene våre selv, fra frø til ferdig kål. Vi sår frøene i pluggbrett, dyrker dem frem i veksthus til de er klare for utplanting og planter dem ut på friland flere ganger i løpet av sommeren.

Salgssesong: Kålproduktene er i salg fra ca. 20. juni til 31. oktober, med enkelte unntak nevnt nedenfor.

Oppbevaring: All kål bør oppbevares i plast i kjøleskap / kjølerom. 

Kålvekster på friland             Kålvekster på friland


 Sortiment 

SommerkålSommerkål - Rund i formen som vanlig hvitkål, men hodet er noe løsere og den har et mye lavere fiberinnhold.

Bruksområde - Brukes som annen hodekål og smaker godt både kokt, smørdampet og i wok. Den kan også råsnittes i salater, og grilles delt i båter. 

RomanescoRomanesco - En krysning mellom blomkål og brokkoli med mild og god smak. 

Bruksområde - Brukes som tilbehør til middagen, hvor den også gir litt ekstra "pynt" med farge og fasong. Den er også god i salater, gratenger og til dip. 

RosenkålRosenkål - Består av opptil 60-70 små hoder hengende på en stengel. Den har en særegen, søt, nøtteaktig smak.

Bruksområdet - Brukes kokt, smørdampet eller stekt som tilbehør til kjøtt og fisk. Særlig godt til vilt. Den kan også strimles og brukes så i salater.  

BlomkålBlomkål - Består av mange små sammenvokste blomsterbukketter. Den er mild i smak og sprø i konsistens.

Bruksområde - Brukes som tilbehør til kjøtt og fisk, i wok og i gratenger. Den kan også med fordel spises rå, og ikke minst i blomkålsuppe. 

 


KinakålKinakål - En delikat kålvariant med sprø og saftig konsistens og mild, litt søt smak.

Bruksområde - Kinakål er veldig god i råkost og som basis i salat, men den er kanskje vel så god i varme retter. Den kan kokes, stekes, smørdampes, brukes i supper, i gratenger, i wok osv. Veldig anvendelig! 

VinterkålVinterkål - Tettpakkede hoder med sprø og saftig konsistens.

Bruksområde - Brukes som annen hodekål og smaker godt både kokt, smørdampet og i wok. Den egner seg også godt til sylting, surkål, i stuing og i supper. Vinterkål lagrer mye bedre enn sommerkålen.

RødkålRødkål - Tettpakkede og tunge hoder med en karakteristisk og mild smak.

Bruksområde - Brukes rå og snittet i alle typer salater,og den kan kokes, wokes, stekes, smørdampes, fylles og brukes til stuing. Den egner seg godt til surkål. 

GrønnkålGrønnkål - Mørkegrønn, saftig og sprø bladkål, med en relativt kraftig kålsmak. Grønnkålen mildner noe på smak etter frysing, og får en tydeligere sødme. 

Bruksområde - Brukes kokt i suppe eller stuing. Den kan også smørdampes eller stekes. 

Bildet lånt av bama.no inntil videre.

 


Spisskål                       

Spisskål - Løst knyttede hoder med en spiss form. Konsistensen er saftig og sprø med en mild og fin smak. 

Bruksområde - Brukes som tidligkål. Den er nydelig som smørdampet, i wok og rårevet i salater.

Brokkoli                           

Brokkoli - Sammensatte stilker med egne blader og blomsterknopper. Smaken er mild og god.

Bruksområde - Brukes som tilbehør til kjøtt og fisk, eller den kan gratineres og wokes. Stilken kan også brukes.

Knutekål

Knutekål - Mild og fin smak som minner om en blanding av nepe og kålrot. 

Bruksområde - Knutekålen må skrelles før bruk og den brukes stort sett som kålrot. Den kan smørdampes eller brukes i stuing, i wok, rårives til råkost eller som snacks med dip til.  

 Tilbake til produktoversikt

 

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

© 2017 Skarstad Gartneri & Gårdsmarked